W południowej fosie Głównego Miasta w Gdańsku archeolodzy odkryli (w latach 2011–2012) ponad 22 tysiące fragmentów naczyń i kolekcję metalowych sprzętów kuchennych. Ten zespół zabytków świadczy o preferencjach konsumenckich gdańskich mieszczan w okresie nowożytnym. Innymi słowy, dzięki badaniom archeologicznym dowiadujemy się, co i jak jedli gdańszczanie, począwszy od XVI wieku.
Muzeum Archeologiczne w Gdańsku zaprasza na popularnonaukowe wystąpienie połączone z pokazem, którego tematem będzie nowożytna kuchnia gdańska. Wystąpi Aleksandra Kucharska – muzealniczka i rekonstruktorka kulinarna, współautorka (z Katarzyną Fiszer) książki „Smaki Gdańska” (2022).
Jest to przedsmak nowej wystawy przygotowywanej przez Muzeum Archeologiczne w Gdańsku w ramach większego projektu pod nazwą: „Zza miedzy i zza morza – kuchnia i stół gdański w świetle badań archeologicznych południowej fosy Głównego Miasta”.
Co jedli i jak gotowali dawni gdańszczanie? Wystąpienie Aleksandry Kucharskiej
Spichlerz Błękitny Baranek
Gdańsk, ul. Chmielna 53
16 listopada 2023 r.
początek o godzinie 17:00
wstęp wolny
nie trzeba się zapisywać
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury
Zza miedzy i zza morza – kuchnia i stół gdański w świetle badań archeologicznych południowej fosy Głównego Miasta