“Kawa czy herbata?” – wystawa czasowa (8.07-31.12.2020)

KAWA CZY HERBATA?
ARCHEOLOGICZNE ŚWIADECTWA KONSUMPCJI NAPOJÓW W DAWNYM GDAŃSKU

☛ kuratorki: Ewa Trawicka, Beata Ceynowa
☛ wystawa czasowa: 8 VII – 31 XII 2020 r.
Dom Przyrodników, ul. Mariacka 25/26, Gdańsk

plakat pl internet2 tinyCo pili dawni gdańszczanie? Z czego pili, czyli jakich naczyń używali? Czy kultura picia zmieniła się istotnie na przestrzeni wieków? I jakie historie wiążą się ze spożywaniem napojów w dawnym Gdańsku

Dokładnie 155 najróżniejszych naczyń do przechowywania, serwowania i konsumowania napojów można podziwiać na wystawie “Kawa czy herbata?” w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku. Są to naczynia nie tylko do tytułowej kawy i herbaty, ale także do: wody mineralnej, czekolady, piwa, wina i wyrobów gorzelnianych.
— Liczymy, że nasza kolejna wystawa „o życiu w dawnym Gdańsku” dotrze do szerokiej grupy odbiorców i będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem — mówi Beata Ceynowa, wicedyrektor Muzeum Archeologicznego w Gdańsku. — Konsumujemy bowiem i dziś. Pytanie: czy pijemy tak samo i to samo? Planujemy też wiele wydarzeń towarzyszących, takich jak pokazy, warsztaty, degustacje. O szczegółach będziemy informować na bieżąco.
Gdańsk, jako miasto portowe, był prekursorem nowych idei. Tutejsi kupcy popularyzowali zagraniczne zwyczaje w całej Rzeczypospolitej, utrzymując kontakty handlowe z najodleglejszymi zakątkami kraju. Wpływy kulturowe dotyczyły między innymi nawyków żywieniowych…

Czy wiesz, że…
Pierwsza w Polsce kawiarnia powstała ok. 1700 r. w Gdańsku, jej właścicielem był menonita Anthon Momber.
Dyskusje uczonych przy kawie przyczyniły się do intelektualnego rozwoju w epoce oświecenia.
XVIII-wieczni moraliści utyskiwali, że kobiety porzucają domowe obowiązki, aby spotkać się przy kawie, herbacie, czekoladzie…
W czasach, gdy kawa była bardzo droga, biedacy pili zamiennik z palonej fasoli lub bobu.
W średniowieczu najpopularniejszym napojem było piwo; pili je zarówno dorośli, jak i dzieci (woda była zbyt zanieczyszczona).
Do 1378 r. ul. Ogarna w Gdańsku nazywała się Brauergasse (Browarnicza).
Od XV w. najsłynniejszym gdańskim piwem było Jopenbier (jopejskie) – dubeltowe, ciemne, luksusowe, gęste jak syrop.
Do wyprodukowania kwarty (8 l) sławnego likieru Goldwasser potrzeba było ponad 20 kg różnych składników!
W XVII w. gdańskie gorzelnie zużywały tyle surowców, że w mieście zabrakło żyta i drewna na opał.
Bogaci gdańszczanie cenili herbatę „karawanową”, sprowadzaną drogą lądową z Chin przez Rosję.

Do zobaczenia na wystawie

  • 155 zabytków archeologicznych
  • 3 stacje multimedialne:
    – “Zaprojektuj własną filiżankę!” – aplikacja w formie gry edukacyjnej
    – prezentacje prezentacje 360° (fotografia dookólna)
    – interaktywna mapa szlaków handlowo-kulturowych
  • film animowany przybliżający historię czekolady
  • opisy w trzech językach: polskim, angielskim i rosyjskim
  • katalog wystawowy (polsko-angielski)

Informacje praktyczne

Wystawę dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, pochodzących z Funduszu Promocji Kultury (program „Wspieranie działań muzealnych na lata 2019–2020”).

mkidn 01 cmyk
Patronat honorowy nad wystawą objął Mieczysław Struk, Marszałek Województwa Pomorskiego.

PATRONAT HONOROWY MARSZALEK WOJEWODZTWA POMORSKIEGO poziom prawa RGB ONLY FOR WEB 2012

Udostępnij:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ta strona korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Kup bilet online

Scroll to Top